Inspiratie
Architecten
Werkwijze
Woningstijlen
Woonthema's
Nieuws
Contact

Op zoek naar woninginspiratie?

Vraag ons inspiratieboek aan

Vraag inspiratieboek aan

Sluit venster
Algemene voorwaarden

Artikel 1. Toepasselijkheid algemene voorwaarden

1.1   Deze algemene voorwaarden Livingstone Welkom Thuis B.V. (hierna: “deze algemene voorwaarden”) zijn van toepassing op iedere aanbieding, offerte en overeenkomst tussen Livingstone Welkom Thuis B.V. (hierna: “Livingstone”) en een opdrachtgever (hierna: “Opdrachtgever”), voor zover van deze algemene voorwaarden niet door partijen uitdrukkelijk en schriftelijk is afgeweken.

1.2.  Deze algemene voorwaarden zijn eveneens van toepassing op overeenkomsten met Livingstone, voor de uitvoering waarvan door Livingstone derden worden betrokken.

1.3   Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, offertes en overeenkomsten, zowel voor (een combinatie van) het verrichten van diensten, het uitvoeren van werkzaamheden alsook het leveren van zaken.

1.4   De toepasselijkheid van eventuele inkoop- of andere algemene voorwaarden van Opdrachtgever wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen.

1.5   Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of gedeeltelijk nietig zijn of vernietigd mochten worden, dan blijft het overige in deze algemene voorwaarden bepaalde volledig van toepassing. Livingstone en Opdrachtgever zullen alsdan in overleg treden teneinde nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige of vernietigde bepalingen overeen te komen, waarbij zoveel als mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepalingen in acht wordt genomen.

1.6   Indien Livingstone niet steeds strikte naleving van deze algemene voorwaarden verlangt, betekent dit niet dat de bepalingen daarvan niet van toepassing zijn, of dat Livingstone in enigerlei mate het recht zou verliezen om in andere gevallen de stipte naleving van de bepalingen van deze algemene voorwaarden te verlangen.

1.7   In geval van tegenstrijdigheid, gaan bepalingen van de (aanvaarde) offerte c.q. opdrachtbevestiging c.q. overeenkomst, in rang voor die van deze algemene voorwaarden.

1.8   Indien Opdrachtgever bestaat uit twee of meer natuurlijke of rechtspersonen, zijn deze natuurlijke of rechtspersonen hoofdelijk verbonden en als zodanig steeds ieder hoofdelijk en voor het geheel gehouden alle verplichtingen uit hoofde van de overeenkomst met Livingstone, na te komen.

1.9   Het is Opdrachtgever verboden om (rechten en/of verplichtingen uit hoofde van) de overeenkomst met Livingstone, aan een derde over te dragen. Het is Opdrachtgever verboden uit de door hem aan Livingstone verstrekte opdracht voortvloeiende vorderingen, zonder voorafgaande schriftelijke instemming van Livingstone, aan een derde te cederen, te verpanden of onder welke titel dan ook in eigendom over te dragen. Dit verbod heeft goederrechtelijke werking zoals bedoeld in artikel 3:83 lid 2 BW.

Artikel 2. Offertes en aanbiedingen

2.1   Alle aanbiedingen en offertes van Livingstone (hierna gezamenlijk: “aanbieding”) zijn vrijblijvend en gelden gedurende 30 dagen vanaf datum van aanbieding, tenzij in de aanbieding iets anders staat. De aanbieding is gebaseerd op de door Opdrachtgever verstrekte informatie. Als blijkt dat deze informatie onjuist is, mag Livingstone de aanbieding aanpassen en komen kosten voor rekening van Opdrachtgever.

2.2   Livingstone kan niet aan haar aanbieding worden gehouden indien Opdrachtgever redelijkerwijs kan begrijpen dat de aanbieding, dan wel een onderdeel daarvan, een kennelijke vergissing of verschrijving bevat.

2.3   De in een aanbieding vermelde prijzen zijn exclusief BTW en andere heffingen van overheidswege, eventuele in het kader van de overeenkomst te maken kosten, daaronder begrepen reis- en verblijf-, verzend- en administratiekosten, tenzij anders aangegeven.

2.4   Indien de aanvaarding (al dan niet op ondergeschikte punten) afwijkt van het in de aanbieding opgenomen aanbod, dan is Livingstone daaraan niet gebonden. De overeenkomst komt dan niet overeenkomstig deze afwijkende aanvaarding tot stand, tenzij Livingstone schriftelijk anders verklaart.

2.5   Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat het voor een behoorlijke uitvoering daarvan noodzakelijk is om deze te wijzigen of aan te vullen, dan zullen partijen tijdig en in onderling overleg tot aanpassing van de overeenkomst overgaan.

2.6   Een samengestelde prijsopgave verplicht Livingstone niet tot het verrichten van een gedeelte van de opdracht tegen een overeenkomstig deel van de opgegeven prijs. Een aanbieding geldt niet automatisch voor toekomstige orders.

Artikel 3. Contractduur; uitvoeringstermijnen, risico-overgang en wijziging overeenkomst; prijsverhoging

3.1   De overeenkomst tussen Livingstone en Opdrachtgever wordt aangegaan door de duur van het project c.q. de opdracht, tenzij uit de aard van de overeenkomst anders voortvloeit of indien partijen uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeenkomen.

3.2   Is voor de uitvoering door Livingstone van bepaalde diensten, werkzaamheden of voor de levering door Livingstone van bepaalde zaken een termijn overeengekomen of opgegeven, dan is dit nimmer een fatale termijn. Livingstone dient daarbij een redelijke termijn te worden geboden om alsnog uitvoering te geven aan de overeenkomst.

3.3   Livingstone zal de overeenkomst naar beste inzicht en vermogen en overeenkomstig de eisen van goed vakmanschap uitvoering. Een en ander op grond van de op dat moment bekende stand van de wetenschap.

3.4   Livingstone heeft het recht bepaalde werkzaamheden te laten verrichten door derden. De toepasselijkheid van artikel 7:404, 7:407 lid 2 en 7:409 BW wordt uitdrukkelijk uitgesloten.

3.5   Indien door Livingstone of door Livingstone ingeschakelde derden in het kader van de opdracht werkzaamheden worden verricht op de locatie van Opdrachtgever of een door Opdrachtgever aangewezen locatie, draagt Opdrachtgever kosteloos zorg voor de door Livingstone en/of diens medewerkers of hulppersonen in redelijkheid gewenste faciliteiten.

3.6   Levering geschiedt af bedrijf van Livingstone. Opdrachtgever is verplicht de diensten en zaken af te nemen op het moment dat deze haar ter beschikking worden gesteld. Indien Opdrachtgever afname weigert of nalatig is met het verstrekken van informatie of instructies die noodzakelijk zijn voor de levering, dan is Livingstone gerechtigd de zaken op te slaan voor rekening en risico van Opdrachtgever. Het risico van verlies, beschadiging of waardevermindering, gaat op Opdrachtgever over op het moment waarop diensten en zaken aan Opdrachtgever ter beschikking staan.

3.7   Livingstone is gerechtigd de overeenkomst in verschillen fasen uit te voeren en het aldus uitgevoerde gedeelte afzonderlijk te factureren.

3.8   Indien de overeenkomst in fasen wordt uitgevoerd, kan Livingstone de uitvoering van die onderdelen die tot een volgende fase behoren, opschorten, totdat Opdrachtgever de resultaten van de daaraan voorafgaande fase schriftelijk heeft goedgekeurd.

3.9   Opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle gegevens, waarvan Livingstone aangeeft dat deze noodzakelijk zijn of waarvan Opdrachtgever redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de overeenkomst, tijdig aan Livingstone worden verstrekt. Indien de voor de uitvoering van de overeenkomst benodigde gegevens niet tijdig aan Livingstone zijn verstrekt, heeft Livingstone het recht de uitvoering van de overeenkomst op te schorten en/of de uit de vertraging voortvloeiende extra kosten volgens de alsdan bij Livingstone gebruikelijke tarieven aan Opdrachtgever in rekening te brengen. De uitvoeringstermijn vangt niet eerder aan dan nadat Opdrachtgever de gegevens aan Livingstone ter beschikking heeft gesteld. Livingstone is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, doordat Livingstone is uitgegaan van door Opdrachtgever verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens.

3.10 Zonder daarmee in gebreke te komen, kan Livingstone een verzoek tot wijziging van de overeenkomst weigeren, indien dit in kwalitatief en/of kwantitatief opzicht gevolg zou kunnen hebben, bijvoorbeeld voor de in dat kader te verrichten werkzaamheden of te leveren zaken, Opdrachtgever kan de opdracht dan annuleren met inachtneming van het artikel over annulering in deze algemene voorwaarden.

3.11 Indien Opdrachtgever in gebreke mocht komen in de deugdelijke nakoming van hetgeen waartoe hij jegens Livingstone gehouden is, dan is Opdrachtgever aansprakelijk voor alle schade aan de zijde van Livingstone daardoor direct of indirect ontstaan.

3.12 Indien Livingstone met Opdrachtgever een vast honorarium of vaste prijs overeenkomt, dan is Livingstone niettemin te allen tijde gerechtigd tot verhoging van dit honorarium of deze prijs zonder dat Opdrachtgever in dat geval gerechtigd is om de overeenkomst om die reden te ontbinden, indien de verhoging van de prijs voortvloeit uit een bevoegdheid of verplichting ingevolge de wet- of regelgeving of haar oorzaak vindt in een stijging van de prijs van grondstoffen, lonen, premies etc. of op andere gronden die bij het aangaan van de overeenkomst redelijkerwijs niet voorzienbaar waren.

3.13 Indien de prijsstijging anders dan als gevolg van een wijziging van de overeenkomst, meer bedraagt dan 10% en plaatsvindt binnen drie maanden na het sluiten van de overeenkomst, dan is uitsluitend Opdrachtgever die een beroep toekomt op titel 5 afdeling 3 van Boek 6 BW, gerechtigd de overeenkomst door een schriftelijke verklaring te ontbinden, tenzij Livingstone:  

  • alsdan alsnog bereid is om de overeenkomst op basis van hetgeen oorspronkelijk is overeengekomen, uit te voeren;
  • indien de prijsverhoging voortvloeit uit een bevoegdheid of een op Livingstone rustende verplichting ingevolge de wet- of regelgeving; of
  • indien bedongen is dat de werkzaamheden en/of aflevering van/door Livingstone, langer dan drie maanden na de totstandkoming van de overeenkomst, zal/zullen plaatsvinden. 

Artikel 4. Opschorting, ontbinding en tussentijdse opzegging, annulering van de overeenkomt

4.1   Livingstone mag de uitvoering van de overeenkomst direct, zonder dit vooraf aan Opdrachtgever te laten weten, opschorten of geheel of gedeeltelijk ontbinden, wanneer: Opdrachtgever zijn verplichtingen uit de overeenkomst niet (tijdig) nakomt en/of weigert betalingszekerheid te stellen; er sprake is van faillissement, (voorlopige) surseance van betaling, onder curatele stelling, schuldsanering of stillegging, liquidatie of gehele of gedeeltelijke overdracht van de onderneming van Opdrachtgever, of overlijden. Livingstone hoef dan geen schadevergoeding te betalen aan Opdrachtgever en Livingstone heeft daarnaast het recht om zelf schadevergoeding en/of betaling te vorderen. Als een van bovengenoemde omstandigheden zich voordoet, verkeert Opdrachtgever direct in verzuim.

4.2   Livingstone heeft het recht om de overeenkomst uit te blijven voeren.

4.3   Indien de overeenkomst wordt ontbonden, zijn de vorderingen van Livingstone op Opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar. Indien Livingstone de nakoming van de verplichtingen opschort, behoudt zij haar aanspraken uit de wet en de overeenkomst.

4.4   Indien de ontbinding van de overeenkomst aan Opdrachtgever toerekenbaar is, is Livingstone gerechtigd tot vergoeding van de schade, daaronder begrepen de kosten, daardoor direct en indirect ontstaan.

4.5   Indien de overeenkomst tussentijds wordt opgezegd door Livingstone, zal Livingstone in overleg met Opdrachtgever zorgdragen voor overdracht van nog te verrichten werkzaamheden, aan (een) derde(n). Dit tenzij de opzegging aan Opdrachtgever toerekenbaar is. Indien de overdracht van de werkzaamheden voor Livingstone extra kosten met zich meebrengt, dan worden deze aan Opdrachtgever in rekening gebracht. Opdrachtgever is gehouden deze kosten binnen de daarvoor genoemde termijn te voldoen, tenzij Livingstone schriftelijk anders aangeeft.

4.6   Indien Opdrachtgever een geplaatste order geheel of gedeeltelijk annuleert, dan zullen de werkzaamheden die door Livingstone werden verricht en de daarvoor bestelde of gereedgemaakte zaken, vermeerdert met de eventuele aan-, afvoer- en afleveringskosten daarvan en de voor de uitvoering van de overeenkomst gereserveerde arbeidstijd, integraal aan Opdrachtgever in rekening worden gebracht en door Opdrachtgever worden betaald.

Artikel 5. Overmacht

5.1   Livingstone is niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting jegens Opdrachtgever indien zij daartoe gehinderd wordt als gevolg van een omstandigheid die niet is te wijten aan schuld, en noch krachtens de wet, een rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor haar rekening komen.

5.2   Overmacht houdt in dat er sprake is van omstandigheden waardoor Livingstone niet, niet tijdig of niet naar behoren haar dienstverlening kan nakomen, zonder dat dat de schuld van Livingstone is. Als er sprake is van overmacht, is er geen toerekenbare tekortkoming van Livingstone.

5.3   Livingstone kan gedurende de periode dat de overmacht voortduurt de verplichtingen uit de overeenkomst opschorten. Indien deze periode langer duurt dan twee maanden, dan is ieder der partijen gerechtigd de overeenkomst te ontbinden, zonder verplichting tot vergoeding van schade aan de andere partij.

5.4   Voor zoveel Livingstone ten tijde van het intreden van overmacht haar verplichtingen uit de overeenkomst inmiddels gedeeltelijk is nagekomen of deze zal kunnen nakomen, en aan het nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte zelfstandige waarde toekomt, is Livingstone gerechtigd om het reeds nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte separaat te factureren. Opdrachtgever is gehouden deze factuur te voldoen als ware er sprake van een afzonderlijke overeenkomst.

Artikel 6. Betaling en incassokosten

6.1   Betaling dient steeds te geschieden binnen 14 dagen na factuurdatum, op een door Livingstone aan te geven wijze in de valuta waarin is gefactureerd, tenzij schriftelijk anders door Livingstone aangegeven. Livingstone is gerechtigd om periodiek te factureren.

6.2   Indien Opdrachtgever een bezwaar tegen de factuur heeft, moet Opdrachtgever dit binnen 14 dagen na factuurdatum, schriftelijk en deugdelijk gemotiveerd aan Livingstone melden. Indien dat niet gebeurt, dan geldt het gefactureerde bedrag als erkend door Opdrachtgever. Bezwaren tegen de factuur, leiden niet tot opschorting van de betaling en geven daar ook geen recht op.

6.3   Indien Opdrachtgever in gebreke blijft in de tijdige betaling van een factuur, dan is Opdrachtgever van rechtswege in verzuim. Opdrachtgever is alsdan een rente verschuldigd van 1% per maand, tenzij de wettelijke (handels)rente hoger is, in welk geval de wettelijke (handels)rente verschuldigd is. De rente over het opeisbare bedrag zal worden berekend vanaf het moment dat Opdrachtgever in verzuim is tot het moment van voldoening van het volledige verschuldigde bedrag.

6.4   Opdrachtgever is nimmer gerechtigd tot verrekening, opschorting en/of korting van het door hem aan Livingstone verschuldigde. Bezwaren tegen de hoogte van een factuur schorten de betalingsverplichting niet op. Opdrachtgever die geen beroep toekomt op titel 5 afdeling 3 van Boek 6 BW, is evenmin gerechtigd om de betaling van een factuur om een andere reden op te schorten.

6.5   Voor professionele partijen geldt dat wanneer Opdrachtgever niet betaalt binnen de afgesproken termijn, Opdrachtgever direct in verzuim verkeert en na de vervaldag van de factuur, rente verschuldigd is. Deze rente zal gelijk zijn aan de wettelijke handelsrente. Ook moet Opdrachtgever dan alle (buiten)gerechtelijke incassokosten van Livingstone betalen. Deze kosten bedragen in ieder geval 15% van de hoofdsom met een minimum van € 150,00.

6.6   Voor consumenten geldt dat wanneer Opdrachtgever niet betaalt binnen de afgesproken termijn, Opdrachtgever in verzuim verkeert nadat Opdrachtgever door Livingstone is gewezen op de te late betaling en Opdrachtgever nogmaals een termijn van 14 dagen heeft gekregen om te betalen. Heeft Opdrachtgever dan nog niet betaald, dan is Opdrachtgever wettelijke rente verschuldigd en mag Livingstone de gemaakte (buiten)gerechtelijke incassokosten in rekening brengen bij Opdrachtgever.

6.7   Livingstone heeft het recht om zekerheid van Opdrachtgever te vorderen voor het nakomen van zijn (betalings-)verplichtingen. Ook is Livingstone bevoegd om de betalingsvoorwaarden te wijzigen wanneer zij van mening is dat de financiële positie of het betalingsbedrag van Opdrachtgever hiertoe aanleiding geeft.

Artikel 7. Eigendomsvoorbehoud

7.1   Het in het kader van de overeenkomst door Livingstone geleverde blijft eigendom van Livingstone totdat Opdrachtgever alle verplichtingen uit de met Livingstone gesloten overeenkomst(en) deugdelijk is nagekomen.

7.2   Het door Livingstone geleverde, dat ingevolge bovenstaand artikel 7.1 onder het eigendomsvoorbehoud valt, mag niet worden doorverkocht en mag nimmer als betaalmiddel worden gebruikt. Opdrachtgever is niet bevoegd om het onder het eigendomsvoorbehoud vallende te verpanden of op enige andere wijze te bezwaren.

7.3   Opdrachtgever dient steeds al hetgeen te doen dat redelijkerwijs van hem verwacht mag worden om de eigendomsrechten van Livingstone veilig te stellen. Indien derden beslag leggen op het onder eigendomsvoorbehoud geleverde dan wel rechten daarop willen vestigen of doen gelden, dan is Opdrachtgever verplicht om Livingstone daarvan onmiddellijk op de hoogte te stellen. Voorts verplicht Opdrachtgever zich om het onder eigendomsvoorbehoud geleverde te verzekeren en verzekerd te houden tegen brand, ontploffings- en waterschade alsmede tegen diefstal en de polis van deze verzekering op eerste verzoek aan Livingstone ter inzage te geven. Bij een eventuele uitkering van de verzekering is Livingstone gerechtigd tot deze penningen. Voor zoveel als nodig verbindt Opdrachtgever zich er jegens Livingstone bij voorbaat toe om zijn medewerking te verlenen aan al hetgeen dat in dat kader nodig of wenselijk mocht (blijken) te zijn.

7.4   Voor het geval Livingstone haar in dit artikel aangeduide eigendomsrechten wil uitoefenen, geeft Opdrachtgever bij voorbaat onvoorwaardelijke en niet herroepelijk toestemming aan Livingstone en door Livingstone aan te wijzen derden, om al die plaatsen te betreden waar de eigendommen van Livingstone zich bevinden en deze terug te nemen.

Artikel 8. Garanties, onderzoek en reclames, verjaringstermijn

8.1   Op de door Livingstone te leveren zaken geldt garantie voor een schriftelijk overeengekomen periode na levering, tenzij uit de aard van het geleverde anders voortvloeit of partijen anders zijn overeengekomen. Indien de door Livingstone verstrekte garantie een zaak betreft die door een derde werd geproduceerd, dan is de garantie beperkt tot die, die door de producent van de zaak ervoor wordt verstrekt, tenzij anders wordt vermeld.

8.2   Garantie wordt alleen gegeven als Opdrachtgever aan alle (financiële) verplichtingen heeft voldaan. Iedere aanspraak op garantie vervalt, wanneer de door Livingstone geleverde producten door Opdrachtgever onoordeelkundig zijn behandeld en/of verwerkt en/of de door Livingstone gegeven aanwijzingen niet zijn opgevolgd. Ook geldt geen garantie als het gaat om normale slijtage.

8.3   Opdrachtgever is gehouden het geleverde te (doen) onderzoeken, onmiddellijk op het moment dat de zaken hem ter beschikking worden gesteld respectievelijk de desbetreffende werkzaamheden zijn uitgevoerd. Daarbij behoort Opdrachtgever te onderzoeken of kwaliteit en/of kwantiteit van het geleverde overeenstemt met hetgeen is overeengekomen en voldoet aan de eisen die partijen dienaangaande zijn overeengekomen. Eventuele zichtbare gebreken dienen binnen 7 dagen na levering schriftelijk aan Livingstone te worden gemeld. Eventuele niet zichtbare gebreken dienen terstond, doch in ieder geval uiterlijk binnen 14 dagen, na ontdekking daarvan, schriftelijk aan Livingstone te worden gemeld. De melding dient een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van het gebrek te bevatten, zodat Livingstone in staat is adequaat te reageren. Opdrachtgever dient Livingstone in de gelegenheid te stellen een klacht te (doen) onderzoeken.

8.4   Indien Opdrachtgever tijdig reclameert, schort dit zijn betalingsverplichting niet op. Opdrachtgever blijft in dat geval ook gehouden tot afname en betaling van de overige bestelde zaken en hetgeen waartoe hij Livingstone opdracht gegeven heeft.

8.5   Indien vaststaat dat een zaak gebrekkig is en dienaangaande tijdig is gereclameerd, dan zal Livingstone de gebrekkige zaak binnen redelijke termijn na retourontvangst daarvan dan wel, indien retournering redelijkerwijs niet mogelijk is, schriftelijke kennisgeving ter zake van het gebrek door Opdrachtgever, ter keuze van Livingstone, vervangen of zorgdragen voor herstel daarvan dan wel vervangende vergoeding daarvoor aan Opdrachtgever voldoen. In geval van vervanging is Opdrachtgever gehouden om de vervangen zaak aan Livingstone te retourneren en het eigendom daarover aan Livingstone te verschaffen, tenzij Livingstone schriftelijk anders aangeeft.

8.6   Indien komt vast te staan dat een klacht ongegrond is, dan komen de kosten daardoor ontstaan, daaronder begrepen de onderzoekskosten, aan de zijde van Livingstone daardoor gevallen, integraal voor rekening van Opdrachtgever.

8.7   Na verloop van de garantietermijn zullen alle kosten voor herstel of vervanging, inclusief administratie-, verzend- en voorrijkosten, aan Opdrachtgever in rekening gebracht worden.

8.8   In afwijking van de wettelijke verjaringstermijnen, bedraagt de verjaringstermijn van alle vorderingen en verweren jegens Livingstone en de door Livingstone bij de uitvoering van een overeenkomst betrokken derden, één jaar.

Artikel 9. Aansprakelijkheid

9.1   Livingstone is aansprakelijk voor tekortkomingen in de uitvoering van haar dienstverlening wanneer zij, nadat Opdrachtgever Livingstone schriftelijk in gebreke heeft gesteld met hanteren van een termijn van ten minste 14 dagen om alsnog na te komen, niet (tijdig) heeft gehandeld zoals van een redelijk vakbekwaam dienstverlener mag worden verwacht. Dit geldt ook in het geval Livingstone derden inschakelt voor de uitvoering van de dienstverlening.

9.2   Livingstone kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade. Ook niet indien deze schade direct of indirect verband houdt met vertraging of opschorting. Livingstone is enkel aansprakelijk indien de schade te wijten is aan opzet of bewuste roekeloosheid van Livingstone.

9.3   Schade zoals bedrijfs- en/of stagnatieschade, gevolgschade, omzet- en/of winstderving, productieverlies of waardevermindering van producten, is van vergoeding uitgesloten.

9.4   Als Opdrachtgever door een derde wordt aangesproken tot vergoeding van schade, dan kan Opdrachtgever deze claim c.q. vordering niet (deels of geheel) doorleggen aan Livingstone (al dan niet middels vrijwaring, in of buiten rechte).

9.5   Opdrachtgever is gehouden Livingstone (in en buiten rechte) volledig te vrijwaren voor alle (directe en/of indirecte) schade, hoe ook genaamd, die aan de zijde van Opdrachtgever en/of derden mocht(en) ontstaan als gevolg van dan wel verband houdende met de uitvoering van de overeenkomst c.q. opdracht door Livingstone.

Artikel 10. Geheimhouding en intellectueel eigendom

10.1   Opdrachtgever is verplicht tot geheimhouding tegenover derden ten aanzien van alle van Livingstone afkomstige documenten, bedrijfsinformatie, (overige) informatie en kennis in de meest ruime zin van het woord, die bij Opdrachtgever bekend zijn, tenzij de overeenkomst met Livingstone anders bepaalt.

10.2   Livingstone behoudt zich de rechten en bevoegdheden voor die haar toekomen op grond van de Auteurswet en andere intellectuele wet- en regelgeving. Livingstone heeft het recht de door de uitvoering van een overeenkomst aan haar zijde toegenomen kennis ook voor andere doeleinden te gebruiken, voor zover hierbij geen strikt vertrouwelijke informatie van Opdrachtgever ter kennis van derden wordt gebracht.

10.3   Tekeningen, afbeeldingen, schetsen, ontwerpen, be-/omschrijvingen en berekeningen (zowel digitaal als op papier) die Livingstone aan Opdrachtgever vertrekt, blijven te allen tijde en in alle gevallen eigendom van Livingstone en mogen door Opdrachtgever niet worden vermenigvuldigd of gekopieerd of aan derden ter hand worden gesteld of inzichtelijk worden gemaakt of anderszins benut worden, dan uitsluitend voor de desbetreffende opdracht. Voormelde documenten zullen door Opdrachtgever op eerste verzoek van Livingstone, aan Livingstone worden geretourneerd (waarbij Opdrachtgever zijn eigen kosten zelf draagt).

10.4   Zaken, tekeningen, afbeeldingen, schetsen, ontwerpen, be-/omschrijvingen, berekeningen en/of werkwijzen die Opdrachtgever in samenwerking met Livingstone heeft ontwikkeld, komen uitsluitend aan Livingstone toe en mogen niet dan na voorafgaande schriftelijke toestemming van Livingstone, aan derden ter beschikking worden gesteld.

Artikel 11. Toepasselijk recht, geschillen en wijziging

11.1   Op alle rechtsbetrekkingen waarbij Livingstone partij is, is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing, ook indien aan een verbintenis geheel of gedeeltelijk in het buitenland uitvoering wordt gegeven of indien de bij de rechtsbetrekking betrokken partij aldaar woonplaats heeft. De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag wordt uitgesloten.

11.2   Partijen moeten zich bij een geschil wenden tot de bevoegde rechter van rechtbank Den Haag.

11.3   Partijen zullen eerst een beroep op de rechter doen, nadat zij zich tot het uiterste hebben ingespannen een geschil in onderling overleg te beslechten.

11.4   De versie van de algemene voorwaarden die van toepassing is, is de versie zoals die gold ten tijde van de totstandkoming van de rechtsbetrekking met Opdrachtgever.

11.5   Zonder vooraf mede te delen, mag Livingstone deze algemene voorwaarden wijzigen. Het tijdstip van de inwerkingtreding van deze wijziging(en), wordt door Livingstone (algemeen of individueel) medegedeeld. Livingstone kan wijzigingen van deze algemene voorwaarden bekend maken via de website of door deze op een andere manier te communiceren. Wijzigingen gelden ook ten aanzien van reeds bestaande overeenkomsten.