Inspiratie
Architecten
Werkwijze
Woningstijlen
Woonthema's
Nieuws
Contact

Op zoek naar woninginspiratie?

Vraag ons inspiratieboek aan

Vraag inspiratieboek aan

Sluit venster

6 Voordelen van een meergeneratiewoning

Bent u op zoek naar een toekomstbestendige en bovenal comfortabele ruime woning? Dan is een meergeneratiewoning een perfecte keuze. Deze woningstijl biedt namelijk niet alleen talloze praktische voordelen, maar kan ook bijdragen aan een versterkte familieband. In deze blog lichten we de 6 grootste voordelen uit: 

1. Verschillende generaties onder één dak

Tegenwoordig wonen gezinnen steeds vaker op afstand van elkaar en familie. Met de huidige woningcrisis en de krapte in verpleeg- en verzorgingshuizen neemt de vraag naar meergeneratiewoningen steeds meer toe. Op deze manier wonen verschillende generaties in verschillende (zelfstandige) woningen of wooneenheden onder één dak. Hierdoor worden de gezamenlijke kosten ook nog eens gedeeld door meerdere families.

2. Zeer toegankelijk

Een meergeneratiewoning bouwen kan geheel op maat en naar wens. In vele gevallen wordt deze woningstijl dan ook toegankelijk gebouwd en ingericht met oog op de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan: geen drempels, brede (rolstoeltoegankelijke) gangen, grote ruimtes en een lift in de woning. 

Maar dat is natuurlijk niet het enige. Het feit dat meerdere generaties van een familie comfortabel dicht bij elkaar – maar toch ook apart – kunnen wonen, draagt bij aan de toegankelijkheid.

3. Ondersteuning en zorg binnen handbereik

Misschien wel een van de grootste voordelen van deze woningstijl is de directe beschikbaarheid van zorg en ondersteuning. Meergeneratiewoningen maken het zo veel makkelijker om een balans te vinden tussen werk, gezin en familie.

Zo hebben oudere familieleden de zekerheid dat er altijd iemand in de buurt is om te helpen. Anderzijds kunnen werkende ouders bijvoorbeeld rekenen op hulp bij de zorg voor kinderen.

4. Privacy vs gedeelde ruimtes

Ideaal aan een meergeneratiewoning is, dat u in principe een geheel eigen woning bewoont met de gewenste privacy. De woning kan worden ingedeeld in aparte ruimtes, maar ook twee of meerdere geheel aparte woningen. Zo woont u met uw gezin zelfstandig, en betreedt u met een paar stappen de andere woning. Er ontstaat zo een perfecte mix van privacy en samen zijn.

5. Moderne uitstraling: rustgevend

Hoe de toekomst eruit (gaat) zien, is niet te voorspellen. Fijn aan een meergeneratiewoning is dat deze woningstijl een hoge mate van flexibiliteit biedt. De woning kan worden aangepast aan de veranderende behoeften van de familie, zoals het toevoegen van een extra slaapkamer of het ombouwen van een ruimte. Dit maakt de woning toekomstbestendig, ongeacht de veranderingen in de gezinssamenstelling.

6. Gezelligheid

And last, but not least… gezelligheid! Samenwonen met anderen biedt een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Gewoon gezellig samenzijn, gezamenlijke activiteiten ondernemen en elkaar helpen wanneer nodig, is in deze samenstelling van samenwonen heel gemakkelijk en draagt bij aan het welzijn van alle bewoners. 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Plan vrijblijvend een afspraak om een idee te krijgen wat wij eventueel voor u kunnen betekenen.

❮ Naar nieuwsoverzicht