Inspiratie
Architecten
Werkwijze
Woningstijlen
Woonthema's
Nieuws
Contact

Op zoek naar woninginspiratie?

Vraag ons inspiratieboek aan

Vraag inspiratieboek aan

Sluit venster

Project uitgelicht: Villa Abcoude

Een stoere, vrijstaande schuurwoning met aandacht voor detail en open ruimtes

Een stoere, vrijstaande schuurwoning met aandacht voor detail en open ruimtes: Villa Abcoude. Dit ontwerp is gemaakt door architect Richard Martens. Hij vertelt in deze rubriek ‘project uitgelicht’ meer over dit mooie project. 

Het vraagstuk en bestemmingsplan

Het ontwerp van een villa is gebaseerd op enkele belangrijke onderdelen: het vraagstuk van de opdrachtgever, het bestemmingsplan, beeldkwaliteitsplan en natuurlijk de architect. Het ontwerp van Villa Abcoude kreeg een unieke twist door de inspiratie van de opdrachtgever.

Inspiratie vanuit de Noord-Amerikaanse Barn

Tijdens het eerste gesprek proberen we de wensen zo goed mogelijk in kaart te brengen. Het ontwerp moet de kern van de woonwensen reflecteren. 

Richard Martens vertelt: “De opdrachtgever had een duidelijke en specifieke wens: de woning moest gebaseerd zijn op een Noord-Amerikaanse barn met een symmetrische entree. Een Amerikaanse barn is een schuur zoals we deze kennen uit de films. Bekend om zijn authentieke, met hout beklede gevels. Het vindt zijn oorsprong in de agricultuur van Amerika. De opdrachtgever leverde een aantal mooie voorbeelden aan.” 

De voorbeelden zorgden voor een sterke visuele basis van het ontwerp. Ook gaf de opdrachtgever duidelijke wensen door voor het interieur en de indeling. Zo werd gevraagd een levensloopbestendige woning te realiseren waarbij de essentiële kamers, zoals woonkamer, keuken en werkkamer, op de begane grond aanwezig zijn. Een andere belangrijke wens was het creëren van een open gevoel in de woning. 

Een door Livingstone ontworpen schuurwoning met een landelijke omgeving en grasvelden.
Uitzicht op de landelijke omgeving vanuit een serre van een schuurwoning.

Het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan

Het bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan zijn essentiële onderdelen voor het ontwerpen van een villa. Deze bepalen namelijk wat er gebouwd mag worden op de gewenste kavel en welke regels daaraan zijn verbonden.  

Richard Martens vertelt: “In veel gevallen worden wij als architecten ingeschakeld voor het controleren van het beeldkwaliteitsplan. In dit geval had de opdrachtgever hier zelf al rekening mee gehouden. De villa moest een landelijke uitstraling hebben en de woning moest langer zijn dan breed.”
De eisen van het bestemmingsplan sloten ook aan op de wensen van de opdrachtgever. Richard licht toe: ”De kavel bevindt zich in een nieuwbouwwijk pal langs de weilanden. De landelijke woonstijl viel hierdoor niet uit de toon en mocht dus worden gebouwd op deze locatie.”

Het ontwerp

Het hele jaar door prachtig uitzicht op de landelijke omgeving

Zodra u Villa Abcoude binnenstapt, ervaart u een gevoel van vrijheid en is er sprake van hoogtebeleving. Dit komt doordat alle essentiële kamers zich bevinden in een grote open ruimte van maar liefst 9×8 meter. 

Eén van de eisen die de opdrachtgever had was een werkruimte op de eerste verdieping. Om het open gevoel te behouden is er een vide geplaatst. Daarnaast zien we binnen het ontwerp veel natuurlijke materialen terug, zowel aan de buiten- als binnenzijde. Zo is de schoorsteen prominent bekleed met natuursteen en zien we baksteen in combinatie met hout terugkomen in het interieur.

Een keuken en woonkamer met uitzicht op de landelijke omgeving in Nederland.
Een vide met een open werkruimte op de bovenverdieping.

Het resultaat? Veel lichtinval en verbinding met de natuur. Een combinatie van twee belangrijke aspecten waar deze woonstijl op rust. De opdrachtgever woont, kookt en slaapt met een prachtig uitzicht op de landelijke omgeving. En dat het hele jaar door. 

Een traditionele, maar karakteristieke afwerking

Villa Abcoude heeft de traditionele kenmerken die terugkomen in de woonstijl van een schuurwoning. Denk aan de langgerekte vorm, het gebruik van natuurlijke materialen en de flauwe kap. Daarentegen zijn er enkele unieke elementen die zorgen voor de authentieke uitstraling van deze villa. 

Richard ligt toe: “De gevels zijn bekleed met gemodificeerde houten panelen in Noord-Amerikaanse stijl. Daarbij is er een speels effect gecreëerd. De panelen zijn horizontaal geplaatst op de begane grond, in tegenstelling tot de verticale plaatsing op de eerste verdieping. Daarnaast is er nog een opmerkelijk element in de gevel. Deze wordt onderbroken door de dakkapellen en ramen, wat zorgt voor een ritmisch gevoel.” 

De voorzijde van een schuurwoning met zwarte houten panelen.
De zijkant van een landelijke woning met zwarte houten panelen en dakgoten.

De presentatie van het ontwerp

Een ontwerp creëren dat de woonwensen van de opdrachtgever perfect reflecteert en overtreft is waar een architect zich op richt. De uiteindelijke presentatie van het ontwerp blijft dan ook spannend. 

Richard licht toe: “Tijdens het ontwerpproces houden we rekening met alle aspecten: regel- en wetgeving, het creëren van een uniek ontwerp, maar vooral de wensen en eisen van de opdrachtgever. Samen voeren we een eerste kennismakingsgesprek waarna ik vervolgens aan de slag ga met de schetsontwerpen. Het presenteren van zo’n ontwerp blijft daarom altijd spannend, maar ook heel erg leuk. Bij dit project bleek dat we de spijker vanaf het begin op z’n kop sloegen!”

Zo kwam de bevestiging vanuit de klant dat zij zich hier zeker zien wonen.  

❮ Naar nieuwsoverzicht